Vuosi 2019 on Suomen ja Kiinan välinen talviurheiluvuosi. Jokerit on vahvasti mukana työssä, jonka tavoitteena ovat Pekingin vuoden 2022 olympialaiset.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Kiinan presidentti Xi Xiping solmivat valtioiden välisen yhteistyösopimuksen talviurheiluvuodesta 2019 kaksi vuotta sitten Helsingissä. Samassa yhteydessä Jokerit ja Kunlun Red Star sopivat strategisesta kumppanuudesta, joka tähtää yhteistyöhön suomalaisten ja kiinalaisten jääurheilijoiden välillä. Tavoitteena ovat vuoden 2022 Pekingin talviolympialaiset.

Jokerit järjesti 13.–16.1.2019 Kiinan talviurheilumarkkinoille pyrkiville yrityksille matkan Pekingiin.

Jokerit on viime vuosina tehnyt aktiivisesti yhteistyötä kiinalaisten yhteistyökumppaniensa kanssa olympiajääkiekon tiimoilta ja tasoittanut tietä Kiinaan pyrkiville talviurheilualan yrityksille ja muille toimijoille. Tämä Pekingin-matka oli osa Suomen ja Kiinan yhteisen talviurheiluvuoden 2019 avajaisviikkoa, ja sen ohjelmaan kuului vapaamuotoisen verkostoitumisen ohella neljä tapahtumaa: Jokereiden Business VIP Event, 08-juniorien näytösottelu, osallistuminen Business Finlandin seminaariin ja osallistuminen Suomi–Kiina-talviurheiluvuoden virallisiin avajaisiin.

Matkalle osallistujat saapuivat sunnuntai-aamuna Pekingiin. Hotelliin asettautumisen jälkeen seurasimme ravintolassa Kunlun Red Starin ja Jokerien välistä KHL-ottelua, joka päättyi kannaltamme voitokkaasti 5–3. Paikallisten ravintolavieraidenkin uteliaisuus heräsi, kun ravintolan kaikki televisiot säädettiin näyttämään heille vierasta peliä punakeltaista väriä tunnustavan ryhmän kannustaessa vieressä. Matkalle osallistujat pääsivät tutustumaan toisiinsa jo ennen varsinaisen ohjelman alkamista yhteisellä illallisella, joka syötiin pekingiläiseen ruokaan erikoistuneessa ravintolassa.

Sunnuntain pehmeä lasku tuli tarpeeseen, sillä maanantaina tapahtumia riitti aamusta iltaan. Päivä alkoi Jokereiden järjestämällä Business VIP Eventillä. Tilaisuus järjestettiin Pekingissä sijaitsevan yrityskiihdyttämö COMB+ tiloissa. Tapahtuman tarkoituksena oli tuoda yhteen talviurheilualan toimijoita molemmista maista. Puheissaan Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho sekä Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar kertoivat Suomen ja Kiinan välisistä suhteista ja alkavasta talviurheiluvuodesta. Jokereiden toimitusjohtaja Jukka Kohonen ja Kunlun Red Starin toimitusjohtaja Monna Ao esittelivät maidensa jääkiekkopiirejä sekä mahdollisuuksia kansainväliselle yhteistyölle. Sijoittajien näkökulmaa edusti neljän miljardin dollarin liikevaihdollaan International Data Group (IDG).
Tapahtumassa oli lopulta yli sata osallistujaa liike-elämästä ja mediasta, sekä erityisesti Kiinan puolelta myös virallisia toimijoita. VIP-vieraita olivat edellä mainittujen lisäksi mm. KOK:n koordinaatiokomitean jäsen Risto Nieminen, Vierumäen Senior Advisor Heikki Hietanen ja Suomen Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen. Tapahtumasta ovat jo nyt raportoineet monet Kiinan keskeisimmät mediat, ja osa jutuista, mm. Kiinan valtion televisioyhtiö CCTV:n tekemä Jari Kurrin haastattelu, ilmestyy vielä lähiaikoina. Jokereiden vieraskentällään järjestämä tapahtuma huomioitiin siis alan piireissä laajalti, ja se sai myös arvoisensaosallistujakaartin.

Ruokailun, puheiden ja verkostoitumisen jälkeen tapahtuma jatkui Kiinassa ennen näkemättömällä tavalla: osallistujat kuljetettiin busseilla läheiseen jäähalliin, jossa Jokereiden Pekingiin matkustaneet 08-juniorit pelasivat näytösottelun Kunlun Red Starin saman ikäisiä junioreja vastaan. Tämä oli monelle kiinalaiselle talviurheilusta kiinnostuneelle sijoittajalle, yritykselle ja julkisen sektorin edustajalle konkreettinen tapa päästä jääkiekon pariin. Yhteinen aika urheilun parissa ja erätaukojen verkostoituminen keräsivät kiitosta molempien maiden osallistujilta. Hetki oli hieno myös juniorien näkökulmasta, sillä harva suomalainen aikuistenkaan joukkue on päässyt pelaamaan juhlavaa, kansallislauluin ja kiekonpudotuksin höystettyä näytösottelua tulevan olympiaisännän luona. Näytösottelun jälkeen istuttiin taas illallispöytään, tällä kertaa eteläkiinalaisen ruoan äärelle.
Tiistaina Jokerit vei osallistujat mukaan Business Finlandin järjestämään talviurheiluseminaariin, joka järjestettiin Pekingin kuuluisalla olympiastadionilla Bird’s Nestillä. Matkaan lähteneet yritykset saivat tässäkin tapahtumassa tavata uusia potentiaalisia yhteistyökumppaneita. Heti seminaarin jälkeen kuuluneiden tietojen mukaan kiinnostusta kumppanuuksiin oli löytynyt jo puolin ja toisin.

Päivän suurin tapahtuma oli kuitenkin Suomen ja Kiinan yhteisen talviurheiluvuoden 2019 avajaiset tulevassa talvikisojen olympiapuistossa, Shougang Parkissa. Jokerien vieraat olivat osa suomalaisten seuruetta, joka oli kutsuttu paikan päälle todistamaan tätä historiallista hetkeä. Saimme ylpeänä seurata, kun Jokerien 08-juniorit esiintyivät itselleen Tasavallan Presidenttille ja Kiinan varapääministeri Sun Chunlanille.

Jokerin määrätietoinen työ kiinalaisen jääkiekon kehittämisen parissa synnyttää paljon kontakteja sekä mahdollisuuksia Kiinan markkinoille pyrkiville toimijoille. Kiinaan etabloituminen on pitkäjänteistä työtä, joka Jokereiden kohdalla on alkanut jo tuottaa tulosta – sen voi nähdä siitä, miten laajoja verkostojamme hyödyntäen saimme tapahtumiimme hienon kattauksen korkea-arvoisia valtiollisia toimijoita, keskeisiä yrityksiä sekä median edustajia. Jokereiden rooli talviurheiluviikolla noteerattiin lopulta lähes neljässäkymmenessä eri kiinalaisessa mediassa. Seuraavalla Kiinan-matkallamme on aika ottaa taas askel tästä eteenpäin.

Kokemus kansainvälisestä yhteistyöstä ja ammattitaitoinen organisaatio tekevät Jokereista kysytyn yhteistyökumppanin kiinalaisten toimijoiden keskuudessa. Esiintyminen kahdessa talviurheiluvuoden avajaisviikon tapahtumassa oli tunnustus Jokerien pitkäjänteiselle juniorityölle.
Mukana olleille yrityksille kokemus on palautteesta päätellen ollut upea. Monet työskentelevät jo uusien yhteistyösopimusten hiomisen parissa, mistä kuulemme toivottavasti lisää hyviä uutisia tulevassa follow-up -tapahtumassamme. Olemme iloisia, että voimme tarjota kumppaneilleme näin konkreettisia hyötyjä ja lupaavia mahdollisuuksia Kiinassa.
Jokerit -08 juniorit Kiinassa matkapäiväkirja;

Osa 1 – Matka voi alkaa

Osa 2 – Kielletty kaupunki

Osa 3 – Mitä täällä tapahtuu

Osa 4 – Että sellasta

Osa 5 – Kiitos ja peliä kanssa

Osa 6 – Finaali